Vikingaskatter upptäckta – en bit av vår historia

Vikingatiden har länge fascinerat människor. För några veckor sedan gjorde några medlemmar i Nordjysk Detektorforening en spännande upptäckt nära Harald Blåtands vikingaborg Fyrkat. Upptäckten bestod av uppemot 300 silverbitar, varav 50 var hela mynt av danskt, arabiskt och tyskt ursprung, och daterades till runt år 980.

Vikingaskatterna ska ha fungerat som betalning utifrån vikt och de danska mynten ska ha slagits under kung Harald Blåtands tid. Jag tror att det finns ett visst värde i detta fynd, eftersom det ger oss en unik inblick i vår historia och våra föregångares liv.

Det är intressant att de danska mynten även kommer från arabiska och tyska källor. Det visar hur mångsidig vikingatiden var, både när det gäller handel, kultur och teknologi. Det verkar som att vikingarna hade en stor påverkan på många områden av Europa under den här tiden.

Jag blev glad när jag läste om fyndet på Aftonbladet (https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VPelW6/vikingaskatter-upptackta-i-danmark) och jag blev ännu mer fascinerad av detta stycke av vår historia. Det är häftigt att tänka sig att det nu går att komma så nära våra föregångare och se det som de såg. Det är något magiskt med det.

Vikingaskatterna är ett viktigt fynd som ger oss en inblick i vårt förflutna. Jag hoppas att detta är bara början och att vi kommer att göra fler spännande upptäckter som låter oss lära oss mer om våra föregångare.

Lämna ett svar