El var ingen självklarhet förr i tiden

Arbetar som IT-konsult på en byrå i Borås. Vi hjälper företag att implementera e-handel samt koppla ihop e-handeln med övriga delar i verksamheten. Exempel på detta är att integrera logistikflöden, faktureringssystem, varulager och CRM-system.

Erasmus som sitter på samma våningsplan har klagat över belysningen i taket senaste veckan. Det är något som är fel och han har inte lyckats ordna det på egen hand. Erasmus köpte en ny glödlampa, men det hjälpte inte. Erasmus chef Romaz ska kontakta Elman i Väst denna vecka. På hemsidan läser jag att Elman i Väst installerar och ersätter armaturer, vilket innebär att Erasmus snart borde kunna ha en fungerande belysning igen.

Att byta glödlampor är inte svårt, det är just när det blir lite mer avancerade elfel som man vill anlita en elektriker som löser biffen. Hemma i mitt hus har jag bytt ut alla elkablar, jag bytte ut kablarna för drygt 8 år sen när vi renoverade kåken. Självklart lät jag en elfirma fixa elkablarna när jag renoverade.

Hur klarade sig folk egentligen förr utan el? Ja, till att börja med hade de inga prylar som gick på el. Det är lätta att glömma hur långt vi kommit i utvecklingen bara senaste 100 åren i Sverige. Tänk dig att leva för exakt 100 år sedan där du bor idag, hade du gillat det? Att äga en bil var inte på kartan, såvida du inte var väldigt rik. 1920-talets motsvarighet till Google var nog bibeln, böcker och folk du träffade under dagarna.

Att gå på bio, hyra film och ”chilla” med kompisar var inte aktuellt. Snarare hårt arbete dagligen och kanske lite lyx någon gång i månaden när det fanns extra slantar över. Om du exempelvis bodde på en ö längs västkusten var kanske fisk din dagliga kost. Lyx för dig på den tiden kan ha då inneburit att du fick äta en bit ljust bröd med smör istället för den dagliga salta sillen.

Lämna ett svar