Prisvärd leksaksteknik – t ex rymdbas med solcellslampa

Man brukar mala om hur långt leksaksutvecklingen kommit från träbilar, mekano, dockor och för den delen kottar och pinnar. Man nämner lego, tv-spel och dockor som kan prata. Men utvecklingen har ju kommit längre än så.

Det är så billigt att tillverka solceller, minibelysning och elmotorer i dag att det finns i många prisvärda leksaker. Nu pratar jag inte om plastskräp med allehanda elektronik som går sönder efter tre månader, utan om märkesleksaker som Lego, Monster High och Playmobil.

Min son har en Playmobil rymdbas med solcellslampa. Den driver en fläkt som får en minibiosfär med plastväxter att röra sig i vinden. Basen har också en arm med vad jag tror är xenonlampor, som lyser upp och kan flyttas, två pulserande lampor och en laserkanon.

Min dotter har en Monster High docka, Frankie Stein, som blinkar och låter elektriskt när man trycker på den.

Hon har också två Legohus med taklampa respektive grill (eld som fladdrar).

Och hela familkens Volvohjullstare från Lego har en handfull motorer av olika storlek och den är fjärrstyrd.

Samtliga är prisvärda. Inte billiga direkt, men det känns inte som de kostar så mycket mer än vad motsvarande leksaker kostat utan elektroniken för säg 10 eller 15 år sen.

Lämna ett svar